zaterdag 30 april 2011

Cava di Marmo!

Je kent het wel..., je ziet een rots verderop en je denkt: 'daar moet ik naar toe', zonder een idee te hebben van de route, de afstand en de looptijd. Wij kijken al een tijdje tegen zo'n rots aan, onderdeel van Parco di Racconi van het wereldnatuurfonds WWF.

John, een goede vriend en trouwe bezoeker, vond dat het tijd werd en dus liepen we de "tocht der tochten".

Het principe: de kortste weg tussen twee punten is een rechte lijn. Dat kwam ons duur te staan in de vallei van fosso Calizzano, een en al ongerepte natuur met lastige passages. We maakten ieder een schatting van de te lopen tijd, uiteenlopend van 2 uur tot 4 uur. Uiteindelijk liepen we de tocht binnen 2 uur. Mijn broertje Pieter zit er met zijn schatting het dichtstbij (altijd al een ras-optimist geweest!)

Daar troffen we de restanten van een oude marmergroeve. Een stroomhuisje, speciaal aangelegd om het marmer te kunnen winnen, verraadt dat de winning heeft plaatsgevonden sinds 1953. Bij navraag blijkt dat de groeve open is geweest tot 1968. Reden om ermee te stoppen: de beperkte kwaliteit van het nog resterende marmer.

Na het bezoek aan de groeve lopen we nog een kilometer of 6 naar Roccalbegna om te genieten van een heerlijk en welverdiend biertje!

De Albegna


vlnr: Bas, John en Pieter


Marmergroeve en transportrestanten


Biertje in Roccalbegna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten